28 huskurer mot finnar

Finnar är aldrig kul…

Men vad gör man om man vill bli av med dem och inte känner för att köpa produkter mot finnar?

Som tur är finns det många olika saker som kan hjälpa mot finnar och en del har du nog redan hemma. Här är 28 huskurer du kan prova.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Hur det sägs fungera:
Äppelcidervinäger dödar en del bakterier direkt och ändrar hudens pH så att det blir en ogynnsam miljö för bakterier.

Du behöver:
– Äppelcidervinäger (helst ekologisk, ofiltrerad)
– Vatten

Instruktioner:
Skölj ansiktet med vatten och torka torrt. Blanda en del vinäger med 3 delar vatten. Doppa en bomullsboll och applicera blandningen på finnarna. Låt verka i minst 10 minuter eller över natten. Upprepa flera gånger per dag.

Kanel- och honungsmask

Honung och kanel

Hur det sägs fungera:
Både honung och kanel har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Genom att använda dem ihop får du en extra stark effekt.

Du behöver:
-2 matskedar honung
-1 tesked kanel

Instruktioner:
Skölj ansiktet med vatten och torka torrt. Blanda 2 matskedar honung med 1 tesked kanel tills det är ordentligt blandat. Applicera på hela ansiktet som en mask eller bara på varje finne. Vänta 10-15 minuter och skölj sedan av. Återfukta som vanligt.

Yoghurt

Yoghurt

Hur det sägs fungera:
Yogurt lugnar irriterad hud och hjälper till att minska rödhet. Syran är antibakteriell samtidigt som fettet återfuktar.

Du behöver:
– 1 matsked yoghurt (helst ekologisk)
– 1 matsked honung (helst ekologisk)

Instruktioner:
Låt lite yoghurt stå framme tills den når rumstemperatur (så att det inte känns så kallt när du sätter den på huden). Blanda 1 matsked yoghurt med 1 matsked honung. Smörj in ansiktet med blandningen. Om du vill kan du lägga på flera lager för att få en tjockare mask, låt i så fall varje lager torka lite innan du lägger på nästa. Låt sitta på i 10-15 minuter. Skölj sedan av masken.

Äggvitor

Ägg

Hur det sägs fungera:
Äggvitor innehåller proteiner och vitaminer som eventuellt kan vara bra mot finnar och sägs hjälpa återskapandet av hudceller. Äggvitor suger även upp överflödig olja (sebum) så att bakterierna får mindre att äta. Se till att återfukta efteråt eftersom masken kan vara uttorkande.

Du behöver:
-2-3 äggvitor utan gula (helst ekologiska)
-Skål

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Separera vitorna från gulorna. Du kan använda så många du vill men 2-3 räcker vanligtvis gott och väl. Vispa vitorna tills de bildar ett skum. Applicera på ansiktet. 3-4 lager är tillräckligt (låt varje lager torka innan du sätter på nästa). Låt masken torka cirka 20 minuter och skölj sedan av med varmt vatten. Återfukta som vanligt.

Papaya

Papaya

Hur det sägs fungera:
Rå papaya är en naturlig behandling av finnar som tar bort döda hudceller och överskottsolja från huden. Papaya innehåller även enzymet papain, som fungerar antiinflammatoriskt och motverkar att var bildas.

Du behöver:
-1 papaya (helst ekologisk)

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Mosa papayans fruktkött väl. Smörj in ansiktet med moset och låt verka i 15-20 minuter. Skölj av med varmt vatten. Återfukta som vanligt.

Apelsinskal

Apelsinskal

Hur det sägs fungera:
Apelsinskal kan eventuellt hjälpa mot akne tack vare C-vitamin, citronsyra och en sammandragande verkan på huden. C-vitamin sägs vara särskilt bra på grund av att den hjälper nya hudceller att bildas.

Du behöver:
-Skal från 2 apelsiner (helst ekologiska)
-Vatten

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Mosa/mal apelsinskalen (använd gärna mortel, mixer eller vad du vill). Tillsätt lite vatten så att det blir en pasta. Observera: Tillsätt bara lite vatten i taget, tar du för mycket blir det för löst och rinnande. När du tycker att du fått rätt konsistens så sätt på pastan på ansiktet eller problemområdena. Vänta 20-25 minuter och skölj sedan av med varmt vatten. Återfukta som vanligt.

Tea tree (melaleuca)

Tea tree

Hur det sägs fungera:
Olja från Tea tree är nästan som ett lösningsmedel som går igenom sebum och döda hudceller och ner i igentäppta porer. Den dödar bakterierna som orsaker finnar.

Observera: Tea tree får bara användas utvärtes och absolut inte ätas. Man ska även alltid späda ut den, annars är den för stark.

Du behöver:
-Tea tree-olja
-Vatten
-Bomullspinnar eller bomullsbollar

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Späd ut oljan genom att blanda 1 del olja med 9 delar vatten. Använd en bomullspinne eller bomullsboll för att applicera blandningen på problemområden. Efter ett tag kanske du vill ha en starkare blandning. Öka i så fall styrkan i blandningen långsamt. Till exempel genom att efter en veckas användning använda en blandning med 1 del olja och 8 delar vatten.

Om man har känslig hy kan man använda Aloe vera-gel istället för vatten.

Jordgubbar och honung

Jordgubb med honung

Hur det sägs fungera:
Jordgubbar innehåller väldigt små mängder salicylsyra. Salicylsyra dödar bakterier, löser upp igentäppta porer och ökar cellförnyelsen. Honung verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt.

Du behöver:
-3 färska och sköljda jordgubbar (helst ekologiska)
-2 teskedar honung (helst ekologisk)

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Skölj jordgubbarna och mosa dem med honungen i en skål. Smörj in ansiktet med blandningen och låt verka i 20 minuter. Skölj sedan av med varmt vatten. Återfukta som vanligt.

Bananskal

Bananskal

Hur det sägs fungera:
Bananskal innehåller antioxidanten lutein som minskar svullnad och inflammation samt bidrar till ny cellbildning.

Du behöver:
-1 bananskal (helst ekologiskt)

Instruktioner:
Skala bananen och ät innehållet direkt eller spara till senare. Ta skalet och gnid det mot ansiktet (jo, faktiskt). När hela ansiktet är insmort väntar du 30 minuter och sköljer sedan av.

Aloe vera

Aloe vera

Hur det sägs fungera:
Aloe vera verkar lugnande på huden och minskar svullnad och rödhet. Det verkar även antibakteriellt.

Du behöver:
-Tillräckligt med Aloe vera-gel för att täcka dina finnar eller problemområden.

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Applicera på finnarna eller på problemområden.

Bikarbonat

Bikarbonat

Hur det sägs fungera:
Bikarbonat fungerar svagt antibakteriellt och suger upp överskottsolja samtidigt det har en exfolierande effekt.

Du behöver:
-1 tesked bikarbonat
-Vatten

Instruktioner:
Du kan göra antingen en ansiktsmask eller en scrub.

Ansiktsmask
Blanda lika delar bikarbonat och vatten till en pasta. Massera pastan på huden i cirkulära rörelser i 2 minuter. Låt verka 15-20 minuter och skölj sedan av med varmt vatten. Återfukta huden efteråt.

Scrub
Blanda 0,5 deciliter vatten med 1 tesked bikarbonat. Massera scruben på huden i cirkulära rörelser i 5-6 minuter. Skölj sedan av med varmt vatten. Återfukta som vanligt.

Citronsaft

Citron

Hur det sägs fungera:
Citronsaft sägs hjälpa mot finnar på följande sätt: Den innehåller C-vitamin som ökar cellförnyelsen och citronsyra som tar bort döda hudceller. Citronsaft har även en sammandragande effekt på huden som hjälper till att torka ut finnar.

Du behöver:
-1 matsked färskpressad citronsaft (helst ekologisk)

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Applicera på finnarna eller på problemområden. Om det svider kan man prova att blanda i lite yoghurt.

Ånga

Ångbehandling

Hur det sägs fungera:
Det motverkar akne genom att öppna upp porerna så att orenheter i huden kommer ut.

Du behöver:
-Kokhett vatten
-1 handduk
-1 stor skål

Instruktioner:
Koka vattnet, häll det i en stor skål och låt det svalna något så att du inte bränner dig på ångan. Håll ansiktet ovanför skålen och en handduk över huvudet för att fånga upp ångan. Vänta 10-15 minuter och torka sedan ansiktet torrt. Upprepa varje dag eller så ofta det behövs.

Vitlök

Vitlök

Hur det sägs fungera:
Vitlök tros vara en bra naturlig behandling av finnar på grund av dess antibakteriella egenskaper.

Du behöver:
-2-3 vitlöksklyftor
-Vatten eller Aloe vera-gel

Instruktioner:
Pressa eller mosa vitlöksklyftorna och blanda med 1 tesked vatten. Låt blandningen stå i 10 minuter. Applicera på finnarna. Om man vill kan man använda Aloe vera-gel istället för vatten.

Havregryn

Havregryn

Hur det sägs fungera:
Om man blötlägger eller kokar havregryn och använder dem som mask så kan de reducera inflammation och rödhet. Genom att lägga till lite honung får man även en antibakteriell effekt mot finnar.

Du behöver:
-Havregryn (helst ekologiska)
-Vatten
-Honung (helst ekologisk)

Instruktioner:
Gör en portion havregrynsgröt enligt instruktionerna på paketet men använd bara havregryn och vatten (inget salt, smör eller liknande). Blanda i honungen. Låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att all gröten är sval så att du inte bränner dig. Smeta in ansiktet med blandningen och låt verka i 20-30 minuter. Skölj sedan av med varmt vatten.

Socker

Socker

Hur det sägs fungera:
Att äta socker är dåligt för huden men använder man det utanpå huden så kan det hjälpa till att ta bort döda hudceller. Döda hudceller som sätter igen porerna är en av orsakerna till att man får finnar.

Du behöver:
-1 matsked socker (helst ekologiskt)
-Vatten

Instruktioner:
Blanda sockret med lite vatten så att det blir en lös pasta. Massera försiktigt blandningen på huden i cirkulära rörelser. Skölj sedan av med varmt vatten och återfukta huden.

Avokado- och honungsmask

Avokado & honung

Hur det sägs fungera:
Avokado innehåller vitaminer och näringsämnen som sägs vara bra mot finnar. Blandar man med honung får man även en antibakteriell effekt.

Du behöver:
-0,5 avokado (helst ekologisk)
-0,5 matsked honung (helst ekologisk)

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka med en handduk. Skrapa ur innehållet i avokadon och mosa ihop det med honungen. Kleta in ansiktet med blandningen och låt verka 15-20 minuter. Skölj av med varmt vatten.

Mynta

Mynta

Hur det sägs fungera:
Mynta innehåller menthol som verkar naturligt antiinflammatoriskt och smärtstillande.

Du behöver:
-En näve blad av mynta (helst ekologisk)

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka det torrt. Krossa bladen noggrant för hand eller med mortel eller med mixer. Smörj in ansiktet med de mosade bladen och saften och låt verka i 5-10 minuter. Skölj av med kallt vatten.

Potatis

Potatis

Hur det sägs fungera:
Potatis innehåller kalium, svavel och fosfor som alla hjälper mot finnar. De innehåller även antioxidanter som ger näring åt huden och hjälper den att skapa nya hudceller.

Du behöver:
-1 potatis (helst ekologisk)

Instruktioner:
Tvätta ansiktet med vatten och torka det nästan torrt, låt det vara lite fuktigt. Riv en rå potatis och gnugga det rivna och saften mot ansiktet i några minuter i cirkulära rörelser. Låt torka i 15-30 minuter och skölj sedan av med varmt vatten.

Grönt te

Te

Hur det sägs fungera:
Man har i studier sett att grönt te kan ha viss effekt mot akne om man använder det utvärtes på huden. Det man tror ger effekten är en antioxidant i grönt te som heter epigallokatekingallat EGCG.

EGCG visade sig reducera produktionen av sebum, inflammation och bakteriell tillväxt för personer med problemhy.

Du behöver:
-1 deciliter vatten
-2 teskedar löst grönt te (helst ekologiskt) ELLER 1 tepåse grönt te (helst ekologiskt)

Instruktioner:
Skölj av ansiktet med vatten och torka det torrt med en handduk. Koka vattnet och lägg i teet. Låt dra i 4-5 minuter och ta sedan bort bladen/påsen. Låt svalna till rumstemperatur. Applicera på huden med bomullsboll eller med fingrarna. Behöver inte sköljas av.

Tandkräm

Tandkräm

Hur det sägs fungera:
Tandkräm minskar svullnad och torkar ut finnar.

Du behöver:
-Tandkräm (helst ekologisk)

Instruktioner:
Applicera lite tandkräm på finnarna på kvällen innan du går och lägger dig. Du bör se resultat inom 1-2 dagar.

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum)

Bockhornsklöver

Hur det sägs fungera:
Bockhornsklöver kan användas mot akne på grund av dess antiinflammatoriska, antioxidativa och antiseptiska egenskaper.

Du behöver:
-Färska blad eller frön från Bockhornsklöver
-Vatten

Instruktioner:
Mal (t ex med en mortel) bladen eller fröna och blanda med lite vatten så att det blir en pasta. Smörj in ansiktet med pastan och låt verka i 20 minuter. Tvätta sedan av med varmt vatten.

Neem (Azadirachta indica)

Neem

Hur det sägs fungera:
Neem kan användas för behandling av olika hudproblem. Det har antiseptiska och antimikrobiella egenskaper som hjälper till att döda bakterier som orsakar finnar. Det minskar även inflammation och rödhet.

Du behöver:
-Blad eller olja från Neem

Instruktioner:
Krossa bladen noggrant eller mortla dem. Blanda med lite vatten så att det blir en pasta. Applicera på finnar eller problemområden. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan av.

Det går även att använda Neemolja på huden ett par gånger om dagen (utan att skölja av den).

Röd solhatt (Echinacea)

Röd solhatt

Hur det sägs fungera:
Röd solhatt används ibland för att lindra/motverka förkylning, men dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper kan eventuellt hjälpa mot finnar med.

Du behöver:
-Extrakt eller te av Röd solhatt

Instruktioner:

Extrakt
Applicera direkt på finnar.

Te
Applicera på problemområden med en bomullsboll eller med fingrarna. Låt torka (behöver inte sköljas av).

Huvudvärkstabletter (Salicylsyra)

Huvudvärkstabletter

Hur det sägs fungera:
Salicylsyra motverkar finnar och kan minska inflammation.

Du behöver:
-Huvudvärkstabletter som innehåller salicylsyra.

Instruktioner:
Gör en pasta genom att krossa några tabletter och blanda med lite vatten. Applicera på ansiktet och låt verka i 10 minuter. Skölj sedan av med varmt vatten och återfukta huden.

Kamomill (Matricaria recutita)

Kamomill

Hur det sägs fungera:
Kamomill hjälper till att minska inflammation av akne.

Du behöver:
-Kamomillte
-Mortel (om du vill göra en mask)

Instruktioner:
Du kan göra antingen en mask eller ansiktsvatten.

Mask
Mortla teet med lite vatten till en pasta. Applicera på finnar eller problemområden och låt verka i 10-20 minuter. Skölj sedan av med varmt vatten.

Ansiktsvatten
Följ instruktionerna för teet på förpackningen men använd dubbla mängden te och låt dra i 15 minuter. Låt svalna och applicera på ansiktet. Behöver inte sköljas av.

Trollhassel (Hamamelis)

Trollhassel

Hur det sägs fungera:
Trollhassel verkar sammandragande så att finnar blir mindre och torkar ut.

Du behöver:
-Trollhasselextrakt

Instruktioner:
Applicera på finnar eller hela ansiktet morgon och kväll.

Omega-3 fettsyror

Omega 3

Hur det sägs fungera:
Omega-3 fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper som kan förbättra akne.

Du behöver:
-Omega-3 kapslar (t ex fiskolja, helst MCS-märkt) eller livsmedel med hög halt omega-3.

Instruktioner:
Ta omega-3 kapslar eller se till att få i dig ordentligt med omega-3-rika livsmedel som t ex lax, makrill, linfrön/linfröolja, chiafrön, valnötter, kaviar, skaldjur, spenat.

Vilken huskur ska man välja?

Stressa inte över att det är så många olika huskurer. Man behöver inte prova alla eller ens någon. Vill du prova så välj ut en till att börja med.

Vi rekommenderar att du använder ekologiska råvaror och produkter. Det finns tusen skäl till det men två som har med huden att göra är att du slipper utsätta din hud för onödiga gifter och att ekologiska alternativ ofta innehåller betydligt högre halter av nyttiga ämnen.

Det är viktigt att förstå att de flesta huskurerna mot finnar inte är undersökta i studier så vi kan inte garantera att de har någon effekt alls. Vi har inte verifierat påståendena i den här artikeln. Så ta dem inte alltför seriöst, se det mer som något kul att prova.

Har du provat någon av huskurerna? Skriv en kommentar och berätta!