Ta bort pormaskar på näsan – på bara 15 minuter

Pormaskar på näsan är något som många lider av och kanske ett av de svåraste hudproblemen att bli av med. Åtminstone om man inte vet hur man ska göra.

Anledningen till att många misslyckas är troligtvis att de inte vet hur pormaskar bildas och hur man avbryter den processen. Läs vidare så berättar vi allt du behöver veta, hur man gör och vad som fungerar.

Varför du får pormaskar på näsan

För att bli av med pormaskar så är det viktigt att förstå hur de bildas.

Utspritt över hela din kropp har du flera miljoner hårsäckar, även i ansiktet. Varje hårsäck innehåller ett hårstrå och en körtel som producerar sebum. Sebum är en slags olja som skyddar huden och håret.

Din hud förnyas hela tiden genom att nya celler bildas och gamla celler dör och stöts bort ifrån huden.

En pormask bildas när döda hudceller fastnar i sebum och skapar en plugg eller ett membran som täpper till hårsäcken.

På fackspråk så kallar man det här för en komedon. Komedon och pormask är samma sak.

Det finns två typer av komedoner (pormaskar):

Sluten komedon

Sluten komedon

En sluten komedon uppstår när det bildas ett tunt membran över hårsäcksmynningen. Man känner igen en sluten komedon på att den inte är svart utan den ser ut som en liten bula, ibland är den vitaktig. Ofta så är det svårt att klämma ut innehållet på grund av att det bildats ett membran över.

Öppen komedon

Öppen komedon

En öppen komedon uppstår när det bildas en plugg som täpper till hårsäcken. Pluggen oxiderar och blir mörkare, ibland svart. Det här är sannolikt den vanligaste typen av pormask på näsan.

Pormaskar har alltså ingenting med smuts att göra. Man kan ha väldigt ren hud och ändå få pormaskar.

Varför det är så svårt att få bort dem

När det har bildats en plugg eller ett membran så är det svårt att komma åt att rengöra hårsäcken. Samtidigt så byggs innehållet på inifrån med fler döda hudceller och sebum. Det gör att pormaskar ofta blir större och större.

Ovanstående gör att det vanligtvis inte räcker att försöka tvätta bort pormaskar. Man behöver få bort pluggen/membranet och sedan se till att döda hudceller inte fastnar igen.

Så här får du bort pluggen

Pore Strips

Pore Strips

Det enklaste sättet att få bort pluggen är att använda Pore Strips. Det är som ett slags plåster som pormaskarna fäster vid och när du drar bort det så följer de med. Det här ger dig synligt resultat väldigt snabbt – på bara 15 minuter. Viktigt att veta är att det kan vara stor skillnad i effektivitet mellan olika märken. Har du provat Pore Strips av annat märke förut och inte varit nöjd så rekommenderar vi att du provar våra.

Verktyg för att ta bort pormaskar

Blackhead Extractor Kit

Pore Strips brukar ta bort det mesta men ibland kan det finnas enstaka pormaskar kvar och då får man antingen låta de vara eller klämma ut dem för hand. Problemet med att klämma pormaskar på näsan är att det är väldigt svårt om man använder fingrarna. Det finns speciella verktyg just för det här och de gör det lättare även om man kan behöva öva lite för att bli bra på att använda dem.

Så här förebygger du att nya pormaskar bildas

För att motverka att nya pormaskar bildas så är det viktigt att angripa grundorsaken: Döda hudceller som fastnar i sebum i porerna.

Det gör man genom att försöka få bort de döda hudcellerna innan de riskerar att fastna. Kan du få bort de döda hudcellerna så täpper de inte till hårsäckar och därmed så bildas det inte pormaskar.

Att ta bort döda hudceller kallas för exfoliering eller för peeling.

Det finns två slags exfoliering:

  1. Mekanisk exfoliering – Det här innebär att man skaver bort hudceller genom rörelse. Till exempel genom att massera en scrub med små korn i på huden, de små kornen skaver bort döda hudceller. Vi rekommenderar att man istället använder en microfiberduk för hudvård som till exempel vår Cleansing Cloth. Då får man en effektiv men skonsam mekanisk exfoliering utan att behöva blanda till en scrub eller riskera få små korn i ögonen etc.
  2. Kemisk exfoliering – Det här innebär att man applicerar en svag syra på huden. Syran löser upp pluggar och hjälper till att ta bort döda hudceller. Det här är ett måste om man vill motverka pormaskar. Till skillnad från mekanisk exfoliering så når kemisk exfoliering mycket djupare. Vi rekommenderar salicylsyra, till exempel vår 2% Salicylic Acid. Det är viktigt att inte använda en för stark syra eftersom huden då kan överbelastas.

 

Andra saker som hjälper till att motverka pormaskar på näsan

Normalisera hudens produktion av sebum

Om huden inte återfuktas ordentligt efter rengöring eller om man använder för starka produkter eller rengör för ofta så riskerar man att huden överbelastas och producerar extra mycket sebum som ett skydd. Det kan öka risken för att döda hudceller fastnar i sebumet och bildar pormaskar.

Vi rekommenderar att man använder milda hudvårdsprodukter och inte rengör huden mer än 1-2 gånger per dag samt använder en återfuktande produkt.

Undvik produkter som innehåller ämnen sätter igen porerna

Komedogena ingredienser är ingredienser som kan bidra till att skapa komedoner (pormaskar). Det är många ingredienser som kan bidra till pormaskar och man kan inte alltid lita på vad tillverkarna påstår, man måste kolla ingredienserna själv. Använder man smink bör man även kolla de ingredienserna. Alla våra produkter är icke-komedogena.

Byt örngott på huvudkudden ofta

När man ligger med ansiktet mot kudden så samlas det snabbt sebum och döda hudceller på den. Därför kan det vara en god idé att byta örngott ofta. Hur stor påverkan det här har på pormaskar är svårt att säga men det kan vara värt att prova.

Ta nästa steg

Ifall du har läst allt i den här artikeln så har du kunskapen som behövs för att få bort dina pormaskar på näsan, oavsett om du använder våra produkter eller något annat märke.

Det kanske låter som mycket jobb och många saker att hålla reda på men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Använder du bra produkter så gör de mycket av jobbet åt dig.

Vi säljer alla sakerna du behöver för att bli av med pormaskar på näsan. Du är också garanterad att få resultat eller pengarna tillbaka.

Ta nästa steg mot ett ansikte utan pormaskar och prova Pore Strips: Klicka här