Finnar

När man säger finnar, blemmor eller kvisslor så syftar man på komedoner (pormaskar) som blivit inflammerade.

Det finns flera olika typer av finnar och ofta övergår de från en typ till en annan med tiden.

Finnar är ett symptom på acne vulgaris men kan även bero på annat.

Hur finnar bildas

Finnar börjar alltid som komedoner (pormaskar). Så för att förstå hur finnar bildas behöver man förstå hur komedoner bildas.

Komedoner

Över hela kroppen utom handflatorna och fotsulorna har man hårfolliklar (hårsäckar). I hårsäckar finns det talgkörtlar som producerar en oljeliknande substans som kallas sebum. Komedoner är hårfolliklar (hårsäckar) där mynningen (poren) täppts igen, vanligtvis av döda hudceller och sebum.

Det finns två sorters komedoner:

Sluten komedon

Sluten komedon

En sluten komedon uppstår när det bildas ett tunt membran över hårsäcksmynningen. Man känner igen en sluten komedon på att den inte är svart utan den ser ut som en liten bula, ibland är den vitaktig. Storleken brukar vara 1-2 millimeter. Ofta så är det svårt att klämma ut innehållet på grund av att öppningen är så liten. Öppningen går vanligtvis inte att se utan förstoring.

När öppningen på en sluten komedon utvidgas av mörkt pigmenterat hornämne så börjar den övergå till en öppen komedon.

Öppen komedon

Öppen komedon

En öppen komedon uppstår när det bildas en plugg som utvidgar hårsäckens mynning. Pluggen oxiderar och blir mörkare, ibland svart. En öppen komedon kan ha en mynning som är upp till 5 millimeter och i vissa fall mer.

Finnar

Talgkörtlarna i komedoner slutar inte att producera sebum bara för att de är igentäppta. Därför är komedoner en bra grogrund för bakterien Propionibacterium acnes som livnär sig av sebum.

På grund av bakterien kan det bildas en inflammation och det är nu som finnen uppstår.

Det finns huvudsakligen två sorters finnar – pustler och papler. Det finns även noduli, cystor och fistlar men då pratar man mer om svår akne och inte det som vardagligt brukar kallas för finnar.

Pustler

Pustel

Pustler bildas när hårsäckens väggar delvis går sönder på grund av inflammation. De är relativt ytliga och läker snabbare än papler. Det bildas var som skapar ett tryck inifrån och vanligtvis spricker de så att innehållet kan komma ut.

Papler

Papler

Papler bildas när hårsäckens väggar brister helt på grund av inflammation. De är djupare och finns kvar längre än pustler. De ser ut som röda upphöjningar och är relativt hårda.

Behandling

Det är viktigt att ta finnar på allvar. De kan påverka ens liv väldigt mycket. Det är vanligt med ångest, dåligt självförtroende och depression. Dessutom kan finnarna bli värre och övergå till svårare former av akne om man inte gör något.

Vi rekommenderar att man börjar med att skaffa sig en bra hudvårdsrutin med produkter som är anpassade för finnar, ofta är det allt som behövs. Om det inte räcker kan man även prova att ändra sin kost. Skulle problemen sedan kvarstå eller om man har mycket finnar och behöver snabb hjälp så återstår att kontakta läkare för att få läkemedel.

Hudvård

En bra hudvårdsrutin är väldigt viktigt för att bli av med finnar. Här spelar vilka produkter man använder en stor roll.

  • De behöver rengöra och få bort döda hudceller och sebum så att befintliga komedoner öppnas upp och nya inte bildas.
  • De behöver minska mängden bakterier i komedonerna så att befintliga finnar kan läka och nya inte bildas.
  • De behöver se till att huden återfuktas ordentligt, annars finns risk att huden överproducerar sebum som skydd.
  • De behöver vara milda så att huden inte överbelastas.

Det är alltså en hel del krav som produkterna behöver uppfylla för att fungera bra. Därför är det viktigt att välja en hudvårdsserie som är gjord specifikt för att motverka finnar.

Vi rekommenderar i första hand våra egna produkter men även andra märken kan fungera.

Kost

Man har i studier börjat se vissa kopplingar mellan kost och finnar. Det behövs fler studier men vad man sett hittills är att följande kan ha en påverkan:

  • Kolhydrater med högt glykemiskt index så som socker, stärkelse, vitt bröd, vitt ris, godis, chips och liknande.
  • Mjölkprodukter.

Det finns många som anser att vissa specifika livsmedel kan ge finnar men det saknas studier. Trots att det saknas studier kan det vara värt att prova att utesluta andra livsmedel utöver de ovanstående om man misstänker ett samband.

Läkemedel

Om bra hudvård och koständringar inte hjälper så är ett sista steg att kontakta läkare för att få en medicinsk behandling. Det finns en rad olika läkemedel mot finnar med god effekt.