Pormaskar

Pormaskar är ett vardagligt namn på det som på fackspråk heter komedoner.

Över hela kroppen utom handflatorna och fotsulorna har man hårfolliklar (hårsäckar). I hårsäckar finns det talgkörtlar som producerar en oljeliknande substans som kallas sebum. Komedoner är hårfolliklar (hårsäckar) där mynningen (poren) täppts igen, vanligtvis av döda hudceller och sebum.

Det finns två sorters komedoner (pormaskar):

Sluten komedon

Sluten komedon

En sluten komedon uppstår när det bildas ett tunt membran över hårsäcksmynningen. Man känner igen en sluten komedon på att den inte är svart utan den ser ut som en liten bula, ibland är den vitaktig. Storleken brukar vara 1-2 millimeter. Ofta så är det svårt att klämma ut innehållet på grund av att öppningen är så liten. Öppningen går vanligtvis inte att se utan förstoring.

När öppningen på en sluten komedon utvidgas av mörkt pigmenterat hornämne så börjar den övergå till en öppen komedon.

Öppen komedon

Öppen komedon

En öppen komedon uppstår när det bildas en plugg som utvidgar hårsäckens mynning. Pluggen oxiderar och blir mörkare, ibland svart. En öppen komedon kan ha en mynning som är upp till 5 millimeter och i vissa fall mer.

Behandling av pormaskar

För att bli av med pormaskar långsiktigt behöver man ändra sin hudvårdsrutin så att man avbryter processen som skapar pormaskar och löser upp de som redan bildats. Helst bör man även försöka att minska hudens produktion av sebum.

Hudvårdsprodukterna man använder behöver:

  • Lösa upp pluggen av hornämne som täppt igen hårsäcken.
  • Ta bort döda hudceller så att de inte fastnar och täpper igen hårsäckar.
  • Normalisera produktionen av sebum.

Upplösning/borttagning av pluggen

Det finns två sätt att snabbt öppna upp hårsäcken så att den inte längre är igentäppt. Pore Strips och verktyg mot pormaskar, båda är snabba lösningar för att få bort pluggen men tar inte bort orsaken till att pormaskar bildas och bör därför kompletteras med andra produkter som tar bort döda hudceller och normaliserar sebumproduktionen.

Pore Strips

Pore Strips som är ett slags plåster som pluggen fastnar i, sedan dras den ur när man drar bort plåstret.

Verktyg mot pormaskar

Vill man inte använda Pore Strips eller om de inte tar bort allt kan man ta bort dem för hand med speciella verktyg mot pormaskar.

Verktygen är gjorda av metall och efter lite övning fungerar de bättre än att använda fingrarna.

Borttagning av döda hudceller

Att ta bort döda hudceller kallas för exfoliering eller för peeling.

Det finns två slags exfoliering:

Mekanisk exfoliering

Det här innebär att man skaver bort hudceller genom rörelse. Till exempel genom att massera en scrub med små korn i på huden, de små kornen skaver bort döda hudceller. Vi rekommenderar att man istället använder en microfiberduk för hudvård som till exempel vår Cleansing Cloth. Då får man en effektiv men skonsam mekanisk exfoliering utan att behöva blanda till en scrub eller riskera få små korn i ögonen eller liknande.

Kemisk exfoliering

Det här innebär att man applicerar en svag syra på huden. Syran löser upp pluggar och hjälper till att ta bort döda hudceller. Det här är ett måste om man vill motverka pormaskar. Till skillnad från mekanisk exfoliering så når kemisk exfoliering mycket djupare. Vi rekommenderar salicylsyra, till exempel vår 2% Salicylic Exfoliant. Det är viktigt att inte använda en för stark syra eftersom huden då kan överbelastas.

Normalisering av sebumproduktionen

Om huden inte återfuktas ordentligt efter rengöring eller om man använder för starka produkter eller rengör för ofta så riskerar man att huden överbelastas och producerar extra mycket sebum som ett skydd. Det kan öka risken för att döda hudceller fastnar i sebumet och bildar pormaskar.

Vi rekommenderar att man använder milda hudvårdsprodukter och inte rengör huden mer än 1-2 gånger per dag samt använder en återfuktande produkt. Gärna en som balanserar hudens produktion av sebum, som till exempel svartkumminolja.